3. Juledag: En Konges Risengrød og beskrivelse af et svensk Julebord

risengrød

Glædelig 3.juledag. I dag vil jeg fortælle lidt om julemaden i år. Da vi boede på et lille hotel i Stockholm ved juletid og havde bestemt os for at spise på værelset, var vores julemad lidt anderledes, end det plejer. De fleste steder havde jo lukket, så vi måtte se, hvad vi kunne klare os med fra den lokale supermarked. (Der lå en udemærket Hemkjøp tæt på os.) Vi endte med at spise et juleaftensmåltid bestående af Janssons fristelse, færdigstegt kylling, knækbrød, tomater, agurk, skinkepålæg, små kødboller og ost. Dertil blev drukket gløgg, øl og julmust. Bordet på værelset var lidt meget for småt til at have plads til 5 mennesker og vi kunne desværre ikke varme maden eller gløggen, men aftenen maden var fin og det samme var selskabet.

Men jeg må dog indrømme at det hyggeligste julebord, vi oplevede på ferien, ikke var til juleaften men noget tidligere på dagen: Julemorgen ventede der os det store julebord som hotellets morgenmad. En oplevelse som bestemt er værd at blogge om.

Morgenmadsbuffeten var at finde i et lokale, hvor loft og vægge var af glas, så man kunne titte ud i en snedækket gård med det fineste lille juletræ med små gule lys i. Der var varmelamper, der sørgede for, at hele stuen havde en behagelig temperatur og i baggrunden kunne høres afdæmpede, klassiske julesange. Vi sad ved et langt bord med fin rød dug og et enkelt lille stearinlys og nød godt af maden fra et stort svensk julebord. På bordet var der:

4 slags sild, hvoraf 1 slags var marinerede, 1 slags med gulerødder og 2 slags var sildesalater, almindelig skinke og juleskinke, svenske kødboller,røget skiveskåret kyllingefilet, goudaost, philadelphia og Västerbottenost, julespegepølse, lätta, fedt og smør, skiveskårne tomater, agurk og peberfrugt, rugbrød, mørkt brød med valnødder og hvidt brød, 4 slags knækbrød, frugt, grød, mælk og flere slags yoghurt. Derudover var der kaffe, te, kakao, sukker og honning og 3 forskellige slags småkager – deriblandt peberkager -, eiskonfekt og polkagrise.

Det var noget af et julebord! Derudover synes jeg, udvalget gav et godt overblik over, hvad en god svensk julebrunch kunne bestå af.

Den opskrift jeg vil dele i dag har dog ikke meget at gøre på et sådant julebord – men det har den tilgengæld, hvis du vil lave et middelalderinspireret. Den er meget stærkt inspireret af en opskrift, jeg engang fandt på Anarkistens skønne madblog. Den findes desværre ikke længere, hvilket er et stort savn. Opskriften er på en rigtig dejlig, middelalderkrydret risengrød, der er en konge værdig!

[yumprint-recipe id=’9′]risengrød2


 

Dagens nisse:

Stúfur

Stúfur, som er opkaldt efter sin beskedne højde, er ham, som vi må sige på gensyn til i dag. Hvis du siden midten af måneden har mistet nogle af dine beskidte pander i køkkenet, er det sandsynligvis ham her, der har gjort det!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s