Juleborde og julemad

Lidt overblik og historie om årets juleborde.

Julemaden har ændret sig en del i løbet af de sidste par hundrede år, ja også i løbet af de sidste 50. Det er sjovt at tænke på i forhold til, at vi generelt er ret traditionsbundne, når det gælder julemaden. Jeg har læst mig frem til, at risengrød og æbleskiver var en fast del af kosten juleaften i 1940ernes København. Derudover var bl.a. varmt øl, ribbenssteg og pølse eller kogt flæsk og spidskål hyppigt på bordet juleaften. Man samledes tit flere familier både juleaften, nytårsaften og helligtrekongersaften. Det var også sparetider, så både mad og gaver var noget mere beskedent end i dag. 

fri10Dette bord er noget ældre end 1940erne. Det er et opdækket julebord på frilandsmuseet. Jeg fik selvfølgelig ikke noteret, hvornår gården var fra, men jeg vil skyde på slutningen af 1800 tallet. 

fri9

Her kan man tydeligere se den fine hvide mønstrede dug og de røde pigoner. Det er en flot og enkel måde at dekorere et fint bord på, som stadig er meget stemningsfuldt.

En beskrivelse af julemaden på en gård i slutningen af 1800-tallet blev også afsluttet af æbleskiver. Hovedretten var kødsuppe eller ribbensteg og medisterpølse.  På gården spillede de kort og hyggede sig efter maden. Senere på aftenen fik de søsterkage og småkager. Hvis du vil læse en mere udførlig beskrivelse, finder det på denne side.

På en anden gård omkring år 1900 var julemaden en 3 retters menu bestående af risengrød, steg og dernæst æblekage. For mere info klik her.

julskansen
De næste billeder her er fra en gammel svensk bondegårds jul. Julemaden i Sverige er lidt anderledes end i Danmark – bl.a. er det i nutidens Sverige almindeligt at spise juleskinke og ris a la malta juleaften. Ris a la malta minder en del om den danske risalamande, men bliver lavet uden hakkede mandler og bliver oftest serveret med saftsauce eller klementiner. Ligesom det store julefrokostbord er en del af de flestes jul herhjemme, har også svenskerne det store julebord, som er en gammel tradition i Sverige. I gamle dage indeholdt bordet blandt andet sylte, ludfisk, julepølse, grød og Dopp i Grytan. Det sidstnævnte er en meget gammel svensk ret, der simpelthen bare består af, at man dypper brød i det vand, som er blevet brugt til at koge skinke i. Julebordet byder på mange flere retter i dag og de forskellige egne i Sverige har desuden deres egne traditioner og tilføjelser.

Billedet ovenover viser et julemåltid, som består af sylte, brød, ost og tilbehør.  

julskansen8

Inde i spisestuen står det fine julebord.

julskansen7Her står mad og bestik klar på en anden gård på Skansen.

julhosmortensmorDet sidste billede her er et eksempel på et nutidigt julebord, som min kærestes mor har stået for. Med de 3 vise mænd for enden, ville det passe rigtig godt til en komsammen på Helligtrekongersaften.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s