Ugens Sparetips: Rester af Brød

De fleste kender vel de gange, hvor man i køkkenet finder tørt og kedeligt brød. Brød som måske engang har været rigtig lækkert, men nu er alt andet end indbydende. Jeg synes selv, at det er synd at smide det ud – uanset om jeg har brugt penge på det eller tid på at lave det. Så jeg har samlet nogle opskrifter her med ideer til, hvad man kan bruge sine rester til.

Rester af Rugbrød

Har du rester af tørt rugbrød liggende, er de mest almindelige ting at gøre med det – tro det eller ej – at forvandle det til søde sager.

Har du rugbrød, kan du bl.a. bruges til at lave øllebrød. Det kan spises både med flødeskum sødet med vanilje (eller bare vaniljeis!) til dessert eller mælk som morgenmad. 

Derudover kan rugbrød rives og ristes sammen med havregryn og hakkede nødder i honning til en müsli. Eller det kan smuldres og bages til ymerdrys. 

Ymerdrysset fås ved at smuldre rugbrødet til fnulder – du kan evt. bruge en foodprocessor for at få det helt fint. Smulderet bredes ud på en bradepande beklædt med bagepapir og bages ved 150 grader til det er sprødt og gyldent. Tilsæt brun farin for en sød ymerdrys – mængden kommer an på, hvad du selv foretrækker. Jeg ville bruge 1½ dl. brun farin til ½ kg. rugbrød.

Søder du dit hjemmelavede ymerdrys, kan det med fordel bruges til en bondepige med slør. Der ligges drysset lagvis med æble- eller sveskegrød. Bondepigen toppes med flødeskum og evt. chokoladespåner.

Daggammelt rugbrød kan også bruges revet i en sønderjydsk rugbrødslagkage. (Denne lagkage skulle der være meget delte meninger om! Den lyder god med solbær, chokolade og flødeskum og mange madbloggere er vist glade for dem. Men jeg har også hørt om en stakkel, som blev mobbet af sin københavnske familie efter at have serveret en sådan)

 

Rester af Hvidt brød og fuldkornsbrød.

Almindelig gærdejsbrød kan anvendes på forskellige måder:

Man kan lave croutoner til sin suppe ved at skære brødet i små tern og riste den langsomt i olie, til det er helt tørt.  Man kan evt. tilsætte salt og krydderier under ristningen.  

En god gammel måde at bruge sine rester af brød på er at lave Arme Riddere. Det tørre brød skæres i skiver og opblødes et par minutter i mælk. Derefter vendes de opblødte brødskiver i sammenpisket og kanelsukker og steges ved svag varme på en pande på først den ene, så den anden side – til begge sider er sprøde, men stadig blød indvendig. Serveres med en god syltetøj. Man kan også lave Rige Riddere i stedet!

Til Rige Riddere steger man 4 tykke skiver franskbrød på en pande på begge sider i rigeligt smør. Derefter lægger man dem i en bradepande og hælder lidt cognac over hver skive. 3 æg og 2½ dl. mælk piskes sammen og hældes over de fordrukne brødskiver. Det står og trækker et kvarters tid, hvorefter man drysser kanelsukker og hakkede hasselnødder over. Bages i ovnen i 20 min. ved 175 grader og spises varme med flødeskum og syltetøj.

Hvis man alligevel er ude i desserterne er Bread and butter pudding også en mulighed.

 Ovre i det salte køkken kan man lave en moderne udgave af brødæggekagen. Den laves traditionelt sød med sukker og syltetøj til, men kan også fint laves om til en billig aftensmad i stedet for dessert: Daggammelt brød skæres i skiver eller tern, opblødes et par minutter i mælk og steges på panden i smør. Sammenpiskede æg, flæsk eller hvad du ellers kunne tænke dig af fyld, hældes på og æggekagen steges færdigt som en helt almindelig æggekage. 

En personlig erfaring jeg har gjort mig, er, at hvis man laver arme riddere, men udelader sukkeret og i stedet lægger ost og skinke på den ene side, mens man steger dem, kan man ende med at få nogle rigtig lækre toast.

De sidste tip, jeg vil komme med er selvfølgelig, at man altid kan lave rasp af sine brødrester, ved at blende dem fint og bage dem tørre i ovnen ved 150 grader.

Man kan også bruge sine brødrester i “italienske” kødsaucefrikadeller. De laves ved at skære sit brød i små stykker og bløde det let op i vand eller mælk, derefter blendes det til en tør masse, som blandes med en rest kødsauce, 1 æg og evt. noget revet parmesan. Steges på panden som små frikadeller/pandekager og spises med mornay- eller ostesauce.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s